Siirry sisältöön

Ota meihin yhteyttä!

Heli-Maija Nevala

Koulutuspäällikkö, SYKLI
heli-maija.nevala@sykli.fi
p. 050 3300 297

Sara Kuusivuo

Koordinaattori, SYKLI
sara.kuusivuo@sykli.fi
p. 050 441 5845

www.sykli.fi

Opettajalle ja muille pelinjohtajille

Siirtyminen kiertotalouteen ja kestävään tulevaisuuteen merkitsee uudenlaista ajattelua – siis oppimista. Yhdessä tekeminen, kokeminen ja vuorovaikutus luovat siihen hyvät mahdollisuudet.

Circula® Kiertotalous- ja yrittäjyyspelissä tutustutaan kiertotalouteen luovan tiimityön kautta. Pelillinen lähestymistapa toimii monenlaisille oppijoille noin 15-vuotiaista alkaen, kun tavoitteet ja ohjaaminen sovitetaan pelaajien mukaan. Pelinjohtaja – opettaja tai muu ryhmänohjaaja – tukee ryhmän yhteistyötä ja oppimista.

Circula®-pelin osallistujat

 • saavat myönteisiä tulevaisuusvisioita ja toimintamahdollisuuksia
 • oppivat ymmärtämään kiertotaloutta käytännön tasolla, yritystoiminnan ja kuluttamisen näkökulmasta
 • tunnistavat ja arvostavat sekä omia että tiimin jäsenten vahvuuksia ja taitoja
 • toimivat yhdessä tiimin kanssa, ottaen vastuuta omasta ja tiimin jäsenten oppimisesta
 • saavat liikeideoiden kehittämiseen ja yrittäjyyteen liittyviä valmiuksia

Uutta: neljä versiota

Circula® on nyt saatavana neljänä kieliversiona: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja selkokielisenä. Syksyn yhteistilauksessa ovat mukana kaikki kieliversiot. Tutustu suomenkieliseen ja selkokieliseen aineistoon Materiaalit-sivulla. Ruotsin- ja englanninkieliset aineistot löytyvät omilta sivuiltaan. Tilauksia otetaan vastaan 29.10.2019 saakka.

Yhteistilaus

Circula®-tapahtumat ja opettajankoulutukset

Jos sinua kiinnostaa pelata tai pelauttaa koulussasi Circula® Kiertotalous- ja yrittäjyyspeliä, katso alta lista päivämääristä ja paikkakunnista, joihin tulemme syksyllä 2019.

12.9.2019 Mikkeli, opettajakoulutus
24.9.2019 Pieksämäki, pelitapahtuma
25.9.2019 Jyväskylä, opettajakoulutus
8.10.2019 Pori, opettajakoulutus
14.10.2019 Lappeenranta, pelitapahtuma ja opettajakoulutus
22.10.2019 Seinäjoki, pelitapahtuma

Laita meille  viestiä, mikäli haluaisit saada tarkempia aikataulu- ja ilmoittautumistietoja osoitteeseen sara.kuusivuo@sykli.fi.

Mikäli oma paikkakuntasi puuttuu listalta, ja saisit kerättyä kasaan pelaajaporukan, ole meihin yhteydessä! Suunnitellaan, voisimmeko toteuttaa sinun koulussasi lukuvuoden innostavimman ja raikkaimman pelitapahtuman.

Opettajan opas

Tälle sivulle on koottu lyhyesti Circulan® oppimisprosessin vaiheet ja niihin liittyviä linkkejä. Lue lisää pelin pedagogiikasta ja käytännön toteutuksesta opettajan oppaasta!

Lataa opettajan opas

Circula®-pelin soveltaminen ja vaiheet

Monenlaiset ryhmät yläkoululaisista kokeneisiin asiantuntijoihin ovat innostuneet pelistä! Circula® sopii osaksi lukion, ammatillisen koulutuksen tai ammattikorkeakoulun opintoja, mutta myös vapaa-ajan toimintaan. Se on helppo liittää osaksi laajempaa oppimiskokonaisuutta, esimerkiksi yrittäjyyskasvatukseen, omalle ammattialalle tai lukion teemaopintoihin. Peliä voidaan käyttää myös ympäristö- ja yritysneuvonnassa tai yrityksen sisäisessä koulutuksessa. Pelin avulla kiertotalouden liiketoimintamallit tulevat tutuksi, ja organisaatio tai yritys voi saada ideoita kiertotalouden tarjoamista mahdollisuuksista omalle toiminnalleen. Peli lisää vuorovaikutusta ja yhteistyötä sekä motivoi henkilöstöä ja asiakkaita ympäristövastuulliseen toimintaan.

Circula® on pelityöpaja, johon liittyy myös ennakkotehtäviä. Kiertotalouskävely antaa tietoa ja inspiraatiota pelaajien omaan tekemiseen. Pelin jälkeen oppimista voidaan jatkaa ryhmän kannalta mielekäällä tavalla.

 

Pelin lähtökohtia ovat pelaajien omat voimavarat – taidot ja persoonallisuus – sekä ylijäämäresurssit, jotka voivat olla materiaaleja, tavaraa tai tiloja. Pelissä yritystiimit ideoivat kiertotalouden mukaista liiketoimintaa omien voimavarojensa ja saatavilla olevien resurssien pohjalta. Jokainen tiimi kehittää omaa yritysideaansa, mutta pelin yllätykset ohjaavat tiimit tekemään myös yhteistyötä muiden yritysten kanssa.

Ennakkotehtävät

Jotta osallistujat saavat pelistä mahdollisimman paljon irti, heidän on hyvä orientoitua etukäteen kiertotalouden ja yrittäjyyden teemoihin.

A. Videot

Valitse opiskelijoillesi sopivat videot:

B. Kiertotaloustesti

Kiertotaloustesti tekee tutuksi erilaisia tapoja elää ja kuluttaa kiertotaloudessa. Pahiksia ei tässä testissä ole − sopivia ratkaisuja löytyy joka tyyliin. yle.fi/kiertotaloustesti »

C. Yrittäjyystesti

Yritys tarvitsee monenlaista osaamista, ja jokaisella on yrittäjyyteen sopivia vahvuuksia. Testi löytyy YES-verkoston sivuilta. yesverkosto.fi »

D. Taidot ja vahvuudet tutuksi

Yhteisen aktiviteetin tavoitteena on tunnistaa omaa ja muiden osaamista. Lue ohje opettajan oppaasta!

Kiertotalouskävely

Kiertotalouskävelyllä tutustutaan suomalaisyrityksiin, jotka jo toteuttavat kiertotaloutta käytännössä, sekä erilaisiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Kävely palvelee myös tutustumista ja ryhmäytymistä ja sen avulla voidaan muodostaa pelin yritystiimit. Kiertotalouskävely voidaan toteuttaa yhteisenä ennakkotehtävänä tai pelin alussa, ja se toimii myös itsenäisenä menetelmänä.

Lataa esitteet

Circula® Kiertotalous- ja yrittäjyyspeli

Pelaajien tavoitteena on ideoida yritys, joka

 • vastaa aitoihin tarpeisiin tai ongelmiin
 • käyttää luonnonvaroja kekseliäästi ja kestävästi
 • on kannattavaa liiketoimintaa

Vinkkejä pelin soveltamiseen omalle ryhmällesi ja pelin valmisteluun löydät opettajan oppaasta.

Peliohje vaihe vaiheelta

Circula®-peli on suunniteltu siten, että pelaajat voivat toimia tiimeissä peliohjeen avulla itsenäisesti. Opettaja toimii pelinjohtajana ja tukee tiimejä tarvittaessa. Kaikille opiskelijoille itsenäinen tiimityö ei kuitenkaan ole helppoa, esimerkiksi nuorimmille pelaajille yläkouluissa. Jos arvioit, että peliohje on ryhmällesi liian vaativa, voit ohjata peliä vaihe vaiheelta diaesityksen avulla.

Lataa diaesitys

Yritysesittely

Pelin päätteeksi pitchataan. Nuori Yrittäjyys ry:n Eemeli Alanne kertoo videolla, miten yritysesittelyyn voi valmistautua. Esimerkkinä tehokkaasta pitchauksesta voitte katsoa Jenni Parpalan esityksen.»

Jokainen tiimi antaa ja saa palautetta palautekorttien avulla. Halutessasi voit kutsua paikalle pienen raadin, joka antaa tiimeille pisteet arviointikriteerien pohjalta. Lue lisää opettajan oppaasta.

Sykli järjestää: opettajankoulutus Kartalle kiertotaloudesta 

Kiertotalous – kierrätystä, hypetystä vai mahdollisuus kestävään talouteen? Siitä otetaan selvää tässä työpajassa! Circula® Kiertotalous- ja yrittäjyyspeli innostaa opettajat pohtimaan kiertotalouden mahdollisuuksia omalla alallaan. Koulutuspäivässä opettajat saavat valmiudet soveltaa kiertotaloutta ammattialalleen, hyödyntää Circula®-peliä opetuksessaan ja laajentaa opetusta muilla aineistoilla menetelmillä. Circula® on maksuton, toiminnallinen opetusmateriaali, joka on ladattavissa verkosta.  

 • Kenelle: opetushenkilöstö ja yrittäjyyskasvattajat lukioissa, ammattioppilaitoksissa ja ammattikorkeissa 
 • Kesto: 4-6 tuntia 
 • Toteutustapa: Circula®-pelityöpaja, keskustelu ja opetuksen ideointi 
 • Hinta: alkaen 1400 euroa (alv. 24%), sisältäen painetun Circula®-opetusmateriaalin 
 • Vetäjä: Syklin asiantuntija-kouluttajat

Sykli järjestää: Circula® -työpaja opiskelijoille 

Tekemällä oppii – myös kiertotaloutta! Circula®-pelipaja innostaa nuoria ja aikuisia oppijoita. Tilaa fasilitoitu Circula®-paja opiskelijoillesi! Pajaan osallistuvat opettajat saavat samalla valmiudet pajan vetämiseen itse.  

 • Kenelle: ammatilliset opiskelijat (ja opettajat) 
 • Kesto: 3-4 tuntia 
 • Toteutustapa: Circula®-pelityöpaja 
 • Hinta: alkaen 1200 euroa (alv. 24%), sisältäen painetun Circula®-opetusmateriaalin 
 • Vetäjä: Syklin asiantuntija-kouluttajat